Gratis verzending vanaf € 25,-

Voor 23:30 besteld, morgen in huis

Beste computerspeciaalzaak 2015-2016

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

16-3-2016

SSD plaatsen

laptops
computers

Met afstand de beste manier om de snelheid van uw computer  te verhogen, is door het plaatsen van een SSD of Solid State Drive. Een SSD is  veel sneller dan een traditionele harde schijf. Dit komt allereerst doordat een  SSD niet met een 'arm' op zoek moet naar het juiste gedeelte van de harde  schijf. Daarnaast is het onderdeel van een SSD waarop de data opgeslagen wordt  een stuk sneller dan dat van een harde schijf. De mini processor, die in de SSD  zit (de zogeheten controller), werkt verder ook duidelijk sneller dan die in  een harde schijf. Al met al levert dit een duidelijk merkbare snelheidsboost op  bij het opstarten van een systeem, maar ook bij het opstarten van programma's,  ongeacht de snelheid van de overige hardware in uw computer. Als u één upgrade  moet kiezen om uit te voeren, dan zouden wij deze aanraden.

SSD in een desktop

Het plaatsen van een SSD gaat over het algemeen hetzelfde  als bij een gewone harde schijf. De meeste exemplaren die u kunt kopen,  gebruiken dezelfde aansluitingen. U kunt een SSD gewoon naast de al aanwezige  harde schijf in een desktop inbouwen, mits er nog een plekje vrij is in uw  behuizing.

U moet echter wel, om optimaal van uw SSD te kunnen  profiteren, het besturingssysteem en alle andere programma's die u veel gebruikt  hierop zetten. We raden u wel aan om de harde schijf in uw systeem te laten  zitten. Een dergelijke schijf is namelijk erg geschikt om data op te slaan die  u niet zo vaak en/of zo snel nodig heeft. Denk hierbij aan muziek, video's en  foto's.

Als u met een schone lei wilt beginnen, dan kunt u de  bestaande harde schijf formatteren (LET OP! Deze wordt dan helemaal gewist), de  SSD bijplaatsen en vervolgens een nieuwe installatie van Windows doen. Het is  hierbij uiteraard van belang dat u over een cd of USB stick beschikt waar  Windows op staat en dat u ook een code heeft om de installatie te bevestigen en  valideren.

De kans dat u liever uw systeem zoals het was wilt behouden,  maar dan op de SSD wilt zetten, is waarschijnlijk groter dan dat u helemaal  opnieuw wilt beginnen. Het is echter niet mogelijk om de inhoud van de harde  schijf simpelweg te kopiëren naar de SSD. Allereerst is de kans groot dat de  SSD een lagere opslagcapaciteit heeft dan de harde schijf. Daarnaast zijn SSD's  intern net iets anders ingedeeld dan harde schijven, waardoor een één op één  kopie niet mogelijk is. Er is software beschikbaar die ervoor zorgt dat u de  inhoud van de harde schijf wel kan kopiëren. Sommige fabrikanten leveren dit  mee met de SSD, maar vaak moet u dit apart aanschaffen.

SSD in een laptop

Voor een laptop is een upgrade van een harde schijf naar een  SSD net zo gunstig als voor een desktop. De kans dat u daar uw oude harde  schijf kunt behouden, is zeker bij modellen met een schermdiagonaal van 15 inch  of kleiner niet erg groot. Daarin is meestal slechts plaats voor één schijf.  Bij sommige laptops is het wel mogelijk om het cd, dvd of Blu-ray station te  vervangen voor een schijf.

Het plaatsen van een SSD in een laptop werkt verder  hetzelfde als bij een desktop. Bij de meeste laptops kunt u vrij eenvoudig bij  de harde schijf. Die zit vaak net als het geheugen achter een speciaal luikje.  Als u uw oude schijf niet meer kunt gebruiken in uw laptop vanwege  ruimtegebrek, dan kunt u de bestanden die erop staan nog wel altijd benaderen.  U kunt hiervoor een externe behuizing kopen, waar u de oude harde schijf in  plaatst. U sluit het geheel aan op uw laptop via USB.

Wilt u meer informatie over SSD, hulp bij de keuze van de juiste SSD of  hulp bij het inbouwen ervan?   Bekijk dan onze SSD koopgids of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Uw computer als nieuw met een upgrade

Bekijk alle tips Bekijk alle SSD's

Paradigit maakt gebruik van cookies. Hiermee kunt u persoonlijk en gebruiksvriendelijk bij ons winkelen.