Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Wat is er mogelijk met Android Lollipop?

tablets
smartphones

In oktober 2014 lanceerde Google de nieuwste versie van zijn besturingssysteem voor mobiele apparaten: Android Lollipop, ook wel kortweg Android L of Android 5.0 genoemd. Het is de opvolger van Android 4.4 (KitKat). Deze versie kende voornamelijk een aantal veranderingen onder de motorkap. Android 5.0 (Lollipop) daarentegen is grondig aangepakt door Google en kent diverse nieuwe functionaliteiten. Hier leest u alles over de vernieuwingen in Android Lollipop.       

Nieuwe vormgeving: Material Design

Om te beginnen is het besturingssysteem in een nieuw jasje gestoken door Google. Zo heeft Android Lollipop nieuwe icoontjes en menu's, levendige felle kleurtjes, betere animaties met realistische lichteffecten en schaduwen, en een nieuw lettertype. Het nieuwe ontwerp noemt Google ook wel Material Design. Hiermee wil het bedrijf de vormgeving tussen de verschillende platforms (tablets, smartphones) gelijktrekken.

Betere weergave notificaties

De weergave van notificaties is eveneens flink aangepakt. Android Lollipop weegt alle binnenkomende berichten en plaatst vervolgens de belangrijkste updates bovenaan. Het besturingssysteem kijkt daarvoor onder meer naar uw geschiedenis, het type melding en van wie deze afkomstig is.

Met Android Lollipop heeft u meer controle over de weergave van notificaties. Met de nieuwe prioriteitmodus kunt u aangeven op welke tijdstippen u niet gestoord wilt worden. En ten slotte kunt u rechtstreeks vanaf het notificatiescherm berichten bekijken. Door tweemaal op het betreffende bericht te klikken wordt deze applicatie rechtstreeks geopend.

Synchronisatie over Android toestellen

Ieder Android toestel dat is aangemeld met hetzelfde Google account synchroniseert met Android Lollipop de inhoud van apps over andere toestellen. Zoekopdrachten die u met uw smartphone uitvoert, vindt u tevens terug op uw tablet. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld video's en muziek die u op het ene apparaat start en op een ander toestel verder kunt bekijken of beluisteren.

Betere beveiliging

Android Lollipop is de veiligste versie tot nu toe. Zo kent het besturingssysteem diverse handige beveiligingsopties. SELinux, dat staat voor Security Enhanced Linux, is een sandbox functionaliteit die geregeld controles uitvoert naar verdachte activiteiten van geïnstalleerde applicaties. Deze functie is in Android Lollipop uitgebreid met Enforcing Mode, wat inhoudt dat uw Android apparaat voortdurend wordt gemonitord.

Encryptie om gegevens te beschermen is automatisch ingeschakeld in Android Lollipop. Een laatste beveiligingsoptie is Smart Lock. Hiermee koppelt u bijvoorbeeld uw Android tablet via Bluetooth of NFC aan een ander vertrouwd toestel, zoals uw smartphone. Zodra deze in de buurt is, ontgrendelt uw tablet automatisch en hoeft u niet langer een pincode of tekenpatroon in te stellen.

Verbeterde accuduur

Tablets en smartphones die op Android Lollipop draaien, gaan volgens Google tot wel 90 minuten langer mee. Ook geeft het besturingssysteem voortaan een indicatie in het notificatiescherm hoelang het opladen van uw apparaat nog duurt. Bij de batterij instellingen vindt u tevens een indicatie hoelang je toestel nog meegaat voordat hij leeg is.

Andere verbeteringen

Android Lollipop heeft nieuwe quick settings. Als u van boven naar beneden veegt op uw scherm, ziet u dat diverse toggles snel en gemakkelijk te regelen zijn, zoals de helderheid van het scherm, zaklamp, schermrotatie en cast screen. Het besturingssysteem werkt snel en vloeiend met 60 frames per seconde en biedt ondersteuning aan 64-bit apparaten. Dankzij een compleet nieuwe Android Runtime (ART) reageren en presteren apps beter en verbruiken ze tegelijkertijd minder energie. De connectiviteit is sterk verbeterd. Als u van WiFi naar mobiel netwerk overschakelt, wordt de verbinding niet onderbroken. Het scannen naar Bluetooth apparaten in de omgeving kost minder energie. U kunt uw apparaat delen met andere gebruikers door gastaccounts aan te maken. Met screen pinning zet u het scherm vast, zodat anderen geen andere apps kunnen gebruiken op uw toestel. Als u een document op uw toestel wilt afdrukken, ziet u voortaan een afdrukvoorbeeld in beeld en kunt u het aantal pagina's kiezen.

Meer weten? Lees ook: Hoe bescherm ik mijn tablet tegen virussen?

Bekijk alle tips Bekijk Alle tablets