Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Welke componenten bevat een laptop of desktop?

laptops
computers

Uw laptop of desktop thuis of op uw werk, u werkt er iedere dag mee, maar waaruit bestaat hij nou eigenlijk? Waaruit bestaat het apparaat waar u zoveel mee werkt en wat zijn de verschillen? In dit artikel geven wij u meer uitleg over de onderdelen of componenten in uw apparaat en wat deze precies voor u doen. Zo kunt u misschien dat 'handige neefje' nog eens een keer te slim af zijn. Ook kan het u helpen een betere keuze te maken bij uw volgende aanschaf.  

De inhoud van een laptop of desktop

Uw apparaat bestaat altijd uit de volgende onderdelen of componenten:

  • Moederbord
  • Processor en koeling
  • Werkgeheugen
  • Opslag of harde schijf
  • Voeding
  • Behuizing
  • Ventilatoren voor afvoer van warme lucht

Daarnaast kan het apparaat ook de volgende extra onderdelen of componenten bevatten:

  • WiFi ontvanger
  • DVD speler
  • Kaartlezer
  • Videokaart
  • Extra koeling bij een krachtig systeem

Bij een laptop zijn een aantal aanvullende zaken standaard inbegrepen, die bij een desktop los aangeschaft dienen te worden. Denk hierbij aan de behuizing, speakers, een toetsenbord en muis, een WiFi ontvanger en het beeldscherm. 

De belangrijkste onderdelen op een rijtje

Hieronder leest u per component wat het precies inhoudt en wat deze bijdraagt aan de werking van uw laptop of desktop.

Moederbord
De naam zegt het al: een moederbord is het hoofdonderdeel in een laptop of desktop, waarop alle andere onderdelen aangesloten zijn. Op het moederbord zijn ook een aantal belangrijke zaken inbegrepen die het apparaat zijn functionaliteit geven: USB poorten, netwerkaansluiting en aansluitingen voor audio en video. Daarnaast zijn er aansluitingen om alle andere onderdelen op aan te kunnen sluiten. Moederborden zijn er in verschillende soorten en maten, met elk hun eigen mogelijkheden.

Processor
De processor is het brein van uw computer. Iedere handeling die u uitvoert moet berekend worden. Bijvoorbeeld het opstarten en het laten werken van uw apparaat wordt berekend. Of het nu uw internetverbinding is of u bent een mailtje aan het typen, ieder moment is uw laptop of desktop wel bezig met het berekenen van een handeling. Ook processors zijn er in veel verschillende soorten en maten. Heel zuinig maar relatief langzaam of hoger stroomverbruik, maar wel supersnel. Als u een beetje internet en e-mailt is een relatief langzame processor vaak voldoende. Wilt u zwaardere programma's en games gaan gebruiken, dan heeft u absoluut een snelle processor nodig.

Werkgeheugen
Het werkgeheugen is de snelweg van uw computer. Data van uw harde schijf gaat via het werkgeheugen naar bijvoorbeeld de processor. Als de data verwerkt is gaat het via het werkgeheugen naar de volgende bestemming. Hoe meer werkgeheugen, hoe meer data op de snelweg past. Zeer wenselijk bij zwaardere programma's, zoals foto- of videobewerking en games.

Harde schijf
De harde schijf is de parkeerplaats naast de snelweg. Hierop staan alle gegevens, die nodig zijn voor het dagelijks gebruik. Denk hierbij aan het besturingssysteem, uw foto's en video's, muziek en alle programma's. U heeft de keuze uit een SSD, een 'ouderwetse' HDD of een hybride tussen beide. De SSD biedt ongekende snelheid, waardoor bijvoorbeeld het opstarten van uw apparaat of programma razendsnel gebeurt. Wat duurder en minder opslagcapaciteit dan een HDD, maar de investering meer dan waard. Een hybride SSHD bied beide: een klein gedeelte snelle opslag en veel ruimte voor al uw bestanden.

Voeding
De voeding is de levenslijn van uw apparaat, zonder stroom gebeurt er natuurlijk niets. Voedingen zijn er van 300Watt maar ook van 1500Watt. Hoe sneller de onderdelen in uw apparaat, hoe zwaarder de benodigde voeding. Een te lichte voeding maakt het apparaat instabiel, een te zware voeding is echter inefficiënt. De regel is om een iets zwaardere voeding te kiezen dan de maximale stroomvraag van het apparaat. Een laptop heeft natuurlijk al een passende voeding meegeleverd.

Behuizing
De behuizing zorgt voor een veilig onderkomen voor alle onderdelen. Welke behuizing u kiest bepaald welke onderdelen er wel of niet in passen. Een kleine en compacte behuizing zorgt er namelijk voor dat het moederbord ook klein moet zijn, daarnaast past bijvoorbeeld ook niet ieder koelblok voor de processor en ook een videokaart mag niet al te lang zijn. Bij de grootste behuizingen kunt u het zo gek maken als u wilt. Zelfs exotischer onderdelen zoals waterkoeling of meerdere videokaarten in een systeem, de zogenoemde Crossfire en SLI opstellingen passen daarin gemakkelijk.

Zoals u ziet zijn er eigenlijk niet heel veel onderdelen in een desktop of laptop aanwezig. Echter, functioneert één onderdeel niet goed, dan zorgt dat ervoor dat de hele desktop of laptop niet goed of helemaal niet werkt. De juiste keuzes en afstemming zijn daarom belangrijk. Laat u dan ook adviseren op basis van uw huidige en eventueel toekomstige gebruik. Soms is een kleine extra investering de moeite meer dan waard.

Meer weten? Lees ook: Uw computer als nieuuw met een upgrade

Bekijk alle tips Bekijk alle behuizingen >