Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Camerabewaking

veilig op vakantie
veilig wonen

Met camerabewaking kunt u zien wat er gedurende de dag in en rondom uw huis gebeurt. Een IP-camera - een camera die u aansluit op uw (draadloze) thuisnetwerk - kunt u zelfs zo instellen dat deze bij beweging een bericht stuurt naar uw smartphone of tablet. De opgenomen beelden kunt u achteraf via een internetverbinding overal bekijken. Met sommige IP-camera's kunt u ook inzoomen, beelden opnemen en deze later terugkijken. Een aantal camera’s kunt u zelfs als livestream gebruiken, waardoor deze ook geschikt zijn als babyfoon of om vanaf uw vakantiebestemming te bekijken wat er in uw huis gebeurt.

Aanschaf van de juiste camera

Bij het aanschaffen van een camera spelen verschillende factoren een rol. Hieronder worden de belangrijkste factoren bij het maken van een keuze besproken. Bekijk de video voor een uitgebreidere uitleg met beeld.

De resolutie van een camera is bepalend voor de scherpte van het beeld. Naarmate de resolutie hoger is, zal het beeld op uw scherm scherper zijn.

Het zichtbare gebied van een camera wordt bepaald door de kijkhoek. Een camera met een kleine kijkhoek (tot 90 graden) is geschikt om een kleine ruimte of specifiek object in de gaten te houden. Een camera met een grotere kijkhoek is aan de andere kant geschikt om meerdere ruimtes of een groot deel van uw omgeving in beeld brengen. Er zijn camera’s met een vaste positie en camera’s met PTZ (Pan Tilt Zoom) mogelijkheden. Camera’s met een vaste positie zijn beperkt in het zichtveld tot de kijkhoek van de camera. Een PTZ camera kan draaien, kantelen en inzoomen, waardoor de kijkhoek en het zichtveld van de camera groter is.

Wij helpen u graag, daarom zetten we hieronder op een rijtje welke resolutie en kijkhoek u het beste kunt gebruiken voor welke ruimte. Zo heeft u een goed overzicht en weet u waar u op moet letten bij de aanschaf van een IP-camera.

- Wilt u een deur, parkeerplaats of toegangspoort bewaken? Kies dan voor een kijkhoek tot 65 graden met een resolutie van minimaal 1280 x 720 (HD).

- Een kleine kamer, tuin of receptie in de gaten houden? Kies dan voor een kijkhoek van meer dan 65 graden met een resolutie van minimaal 1280 x 720 (HD).

- Gaat u een grote kamer, tuin of kantoor beveiligen? Kies dan voor een kijkhoef van meer dan 90 graden met een resolutie van 1280 x 720 (HD).

- Wilt u een grote tuin, rondom uw huis of parkeergarage bewaken? Kies dan voor een grote kijkhoek van meer dan 100 graden, met een resolutie van 1920 x 1080 (Full HD).

Als u uw woning ook ’s nachts goed in beeld wilt brengen, adviseren wij een camera met Night vision. Door middel van ingebouwde infrarood LED lampjes kunt u ook in het donker een oogje in het zeil houden. Het is afhankelijk van de camera hoe ver het nachtzicht reikt, dit staat uiteraard bij de specificaties aangegeven. Als laatste zijn er IP camera’s met een ingebouwde speaker en microfoon. U kunt daarmee live meeluisteren en terugspreken via een ingebouwde speaker. Zo weet u precies wat er zich in de ruimte afspeelt en kunt u ongewenst bezoek, of uw kinderen, op afstand aanspreken.

Installatie van de camera

De IP camera’s zijn eenvoudig thuis te installeren en communiceren via WiFi of een netwerkkabel met uw router. Het voordeel van een draadloze WiFi camera is dat u geen netwerkkabel hoeft te trekken. Voor een draadloze verbinding heeft u natuurlijk wel een sterk WiFi signaal nodig. Stroomvoorziening van de camera verloopt via een kabel naar het stopcontact. Een camera die draadloos via WiFi communiceert, heeft wél een voeding nodig. Een aantal camera’s heeft ook een PoE-poort (Power over Ethernet). Hiermee kunt u de netwerkkabel ook als kabel voor de elektriciteit gebruiken en is een stopcontact niet nodig. Wel dient u een PoE-switch of een PoE-injector aan te sluiten op uw netwerk indien u hier gebruik van wilt maken. Op een injector kunt u maximaal 1 camera aansluiten, op een switch kunt u meerdere apparaten aansluiten.

Nadat u de camera heeft gemonteerd, kunt u met de meeste camera’s snel aan de slag met de gratis app voor op uw smartphone. Na het downloaden van de app, scant u uw unieke QR code en vult het wachtwoord in. De camera is hierna klaar voor gebruik.

Gebruik van de camera

Een aantal fabrikanten werkt met aparte software voor op uw pc om de camera te bedienen (PTZ functie) en de beelden te bekijken. Bij IP camera’s met een bijbehorende app, kunt u de beelden live via de app op uw smartphone of tablet bekijken, waar en wanneer u wilt. Ook kunt u de PTZ functie met de app besturen. Het gebruik van de app is voor de meeste camera’s gratis.

Opslag

Wilt u de beelden later nog eens terugkijken? Dan kunt u de beelden opslaan op een Micro SD kaart, een NVR/DVR-recorder of NAS. Deze onderdelen dient u los aan te schaffen, de mogelijkheden hierin variëren per camera.

Binnenshuis of buitenshuis?

Het is belangrijk of u de camera binnenshuis of buitenshuis wilt plaatsen. Camera’s voor gebruik buitenshuis zijn stof- en waterdicht, deze kunnen ook voor binnen worden gebruikt. Een camera voor gebruik binnenshuis kunt u niet gebruiken voor buiten.

Wat heeft u nog meer nodig? Bekijk de aanbevolen accessoires bij IP camera’s:

Bekijk alle camerabewaking