Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Kwaliteit, framerate en resolutie

Kwaliteit, framerate en resolutie

Wanneer u een gaming desktop koopt, dan wilt u ook dat u favoriete games goed draaien. Wat zijn belangrijke onderdelen voor een gaming pc en waar moet u op letten bij de aanschaf hiervan?

Framerate, resolutie en kwaliteit
Hoe zwaar een spel is voor een computer hangt af van de resolutie waarop de game wordt gespeeld en hoe hoogstaand de graphics van een spel zijn. De computer probeert namelijk zo veel mogelijk beelden per seconde te genereren. Hoe krachtiger de pc, hoe meer beelden deze kan berekenen.

Framerate
Over het algemeen wordt een stabiele 60 fps (frames per second) gebruikt als maatstaf om te bepalen of een game goed en soepel draait op een systeem. Een stabiele framerate is belangrijk, want wanneer het bijvoorbeeld schommelt tussen de 30 en 90 fps zorgen de schommelingen voor pieken en dalen, waardoor u geen soepele ervaring heeft.

Afhankelijk van de snelheid van een spel zou 30 fps voldoende kunnen zijn, bijvoorbeeld in Flight simulator. Voor games met snelle shooters kiest u juist voor meer fps voor een betere reactiesnelheid.

Resolutie
Hoe meer pixels er te berekenen zijn, hoe zwaarder dit is voor de computer. U hoeft een spel niet op de volledige resolutie van de monitor te spelen als uw PC dit niet aan kan. In de instellingen kunt u de resolutie aanpassen. Speelt u met een VR bril? Ook dan heeft u te maken met de resolutie van de schermpjes in de bril. De PC heeft dan ook dubbel werk te verrichten omdat er twee schermen in de bril zitten.

De drie meest voorkomende resoluties:

 HD term  Resolutie  Megapixels
 Full HD  1920x1080  2M
 QHD  2560x1440  4M
 UHD  3840x2160 (4K)   8M


Kwaliteit
De nieuwste top titels maken meestal gebruik van de nieuwste mogelijkheden. Deze titels vragen dan ook meer van de hardware van een PC dan oudere of eenvoudigere games. In bijna alle spellen is het mogelijk om de kwaliteit van de graphics aan te passen zodat u computer minder hard hoeft te werken en u alsnog kunt genieten van het spel en een soepele ervaring. Met alle instellingen op Ultra kwaliteit ziet een spel er natuurlijk het mooist uit, maar dit vergt erg veel van een PC. Door wat te experimenteren met de instellingen kunt u vaak met minimaal kwaliteitsverlies het spel een stuk soepeler laten draaien. De meeste spellen hebben aanbevolen instellingen aan de hand van de aanwezige hardware.11-5-2022