Gratis verzending vanaf € 25,-

Voor 23:30 besteld, morgen in huis

Beste computerspeciaalzaak 2015-2016

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

18-3-2016

Range extender

netwerk

Access points: weg met de WiFi zwakte

Een access point is letterlijk vertaald uit het Engels een toegangspunt. Daaruit kun je ook afleiden wat het apparaat in principe doet; het is een toegangspunt voor apparaten om te verbinden met het internet. Je plaatst een access point op het punt waar je internet nodig hebt en het apparaat kloont je internetverbinding. Een access point kan een gemakkelijke manier zijn om zowel je bekabelde als draadloze internetverbinding uit te breiden.

Range extenders, WiFi repeaters en access points: wat zijn de verschillen?

In de praktijk worden de termen range extenders, repeaters en access points door elkaar heen gebruikt. In principe geldt: al dit soort apparaten zijn access points, aangezien ze toegang tot het internet verschaffen. Een router doet dat ook en om die reden is een router eigenlijk ook een access point te noemen, maar omdat deze meer uitgebreide functies heeft, zien we de router als een afzonderlijk product. Een router is wél in te stellen als een access point, en kan een handige manier zijn om je oude router opnieuw in dienst te laten treden. Bepalend voor het type access point, is de manier waarop deze verbonden is met het internet: de bronverbinding. Een traditionele access point is verbonden met de LAN aansluiting van de router met een internetkabel. Op de plek waar het access point is gepositioneerd, creëert het een WiFi punt. Op deze manier, kan het access point een extra toegangspunt maken op plekken waar het WiFi signaal van de router niet toereikend is. Om het access point te gebruiken, moet dus een bekabelde internetverbinding beschikbaar zijn. Omdat veel mensen geen kabel willen leggen, is de powerline adapter – of homeplug – in het leven geroepen. Een powerline adapter werkt op dezelfde manier als een traditionele access point, echter wordt de bekabelde bronverbinding gemaakt via het lichtnet. Vandaar bestaat een powerline adapter altijd uit een set; één basisunit waar de internetverbinding het stopcontact in gaat en één of meerdere uitbreidingsunits waar het WiFi punt gecreëerd wordt. Een afstammeling van het access point is de WiFi repeater, ook wel range extender genoemd. Dit zijn toegangspunten die niet gebruik maken van een bekabelde verbinding, maar pikken het draadloos signaal van een router op, versterken deze en zetten het weer door. Het voordeel van repeaters of extenders is dat ze eenvoudig te plaatsen zijn; je hebt immers alleen een stopcontact nodig. Het nadeel van een repeaters of extenders is dat een deel van de bandbreedte verloren gaat. Het apparaat gebruikt namelijk de helft van de WiFi band om te communiceren met de router, en de andere helft om te communiceren met het apparaat dat om internet vraagt. In onderstaande tabel kun je een overzicht van alle access points vinden:

Type
access point
Bronverbinding Kwaliteit
internetverbinding (stabiliteit, snelheid)
Range
extender of WiFi repeater
Draadloos
(WiFi)
Goed
Powerline
adapter
Bedraad
(lichtnet)
Beter
Access
point
Bedraad
(internetkabel)
Best

Hoe installeer ik een access point?

Een access point is redelijk eenvoudig te installeren. Je begint bij het bepalen van de plek waar je het apparaat gaat plaatsen. Idealiter doe je dat in het midden tussen de router en de locatie waar je de internetverbinding naar wilt uitbreiden. De meeste extenders en repeaters zijn voorzien van een indicatielampje, dat bij inpluggen in het stopcontact aangeeft of het signaal met de router voldoende is. Je behaalt het beste resultaat als zo min mogelijk obstakels het signaal met de router in de weg zitten (bijvoorbeeld elektronische apparaten en muren). Bij een access point of powerline adapter is dit uiteraard niet van toepassing, omdat de bronverbinding via een internetkabel of het lichtnet gelegd wordt. Vervolgens ga je het access point met het netwerk verbinden. In het algemeen kan dit op 2 manieren:

  • Verbinden via de WPS (Web Protected Setup) knop (automatisch); Indien zowel het accesspoint als je router voorzien zijn van een WPS knop, kun je kiezen om de extender of repeater op automatische wijze te configureren. Je druk simpel weg eerst op de WPS knop van de router. Vervolgens druk je binnen 2 minuten op de WPS knop van de extender of repeater. Hierdoor worden de twee apparaten eenvoudig gekoppeld. Bekijk de handleiding van je apparaat om te zien of het WPS ondersteunt.
  • Verbinden via een extern apparaat zoals computer, laptop, tablet of telefoon (handmatig); Het gebruik van WPS wordt vaak ondermijnd, omdat het misbruikt kan worden door hackers. Daarom kun je access point beter handmatig met je netwerk verbinden. Dat doe je door verbinding te maken met je router. Vervolgens typ je het adres van het access point in je browserbalk, waarna je wordt doorverwezen naar de installatieprocedure. Het adres dat je moet invoeren en de installatieprocedure verschilt per product. Raadpleeg daarom altijd even de handleiding van je apparaat.

Wat is de beste access point?

Het doel van het plaatsen van een access point is eigenlijk het creëren van een betere dekking van je netwerk. Je moet je daarbij afvragen of een access point daar wel voor nodig is. Het helpt vaak ook om een betere router te plaatsen, of om je huidige router naar een meer centraal gelegen positie te verplaatsen, bij voorkeur dicht bij de apparaten die draadloos internet gebruiken en zo ver mogelijk verwijder van obstructies. Daarnaast moet je nagaan wat je van je internetsnelheid verwacht. Een range extender of WiFi repeater is eenvoudig te plaatsen en een voordelige keuze. De kwaliteit van de verbinding is dan echter niet zo goed als bij een access point. Een access point met internetkabel is de beste keuze. Je geniet dan van een optimale snelheid en stabiliteit, maar je moet wel beschikken over een internetaansluiting op de plek waar je het access point gaat plaatsen. Omdat een powerline adapter of homeplug werkt via het lichtnet is het een handige keuze als een bekabelde internetaansluiting niet aanwezig is, maar je wél een betere stabiliteit en snelheid wilt hebben dan een extender of repeater. Eenmaal gekozen waar je voor gaat, moet je letten op de snelheid die door het apparaat ondersteund wordt. Afhankelijk van het aantal banden dat het apparaat ondersteund en de ondersteunde WiFi standaard, kun je een goede inschatting van de prestaties maken. De nieuwste access points ondersteunen één of meerdere banden tegelijkertijd. Afhankelijk van de ondersteunde WiFi standaard, kun je meer gegevens over een band versturen en ontvangen. De versie van deze band staat vaak in de modelnaam van het acces point weergegeven; zo zijn de meeste moderne apparaten compatible met de AC-standaard. Je hoeft niet te vrezen dat oudere apparaten niet werken met moderne access points, omdat de oudere standaarden ondersteund blijven. De snelheid van draadloos internet wordt weergeven door de WiFi standaard gevolgd door de theoretisch maximaal haalbare snelheid. Zo staat N300 voor een N-specificatie met een bandbreedte van maximaal 300 Mbit, en AC1900 voor een AC-specificatie geschikt voor een bandbreedte van maximaal 1900 Mbit (zie afbeelding). Deze theoretische snelheid zal je in de praktijk nooit behalen, maar biedt een goede indicatie van de werkelijke snelheid. Als laatste zijn de aansluiting het overwegen waard. Zo hebben veel access points een ingebouwde switch om bedrade apparaten aan te sluiten. Access points die ontworpen zijn in de vorm van een muurplug, zijn soms voorzien van een doorvoer voor het stopcontact, waardoor je geen stopcontact hoeft op te offeren bij het plaatsen.

Naast draadloze snelheden zijn veel access points voorzien van één of meerdere bekabelde aansluitingen. De bekabelde aansluiting blijft heer en meester als het aankomt op snelheid en stabiliteit van je internet. De snelheid van internetaansluitingen voor bekabeld internet verschillen per generatie:

Benaming Maximale snelheid Voorkomendheid Tijd 4,7GB DVD
Ethernet 10 Mbps Zelden(end of life) 60 min
Fast Ethernet 100 Mbit Steeds minder 6 min
Gigabit 1000 Mbit Meeste routers < 1 min

Wat is nog meer handig naast het access point?

Een access point kan je helpen om je WiFi bereik te verlengen en dode zones te voorzien van supersnel internet, maar er is meer. Met onderstaande apparaten kun je je netwerk verder uitbreiden. Kom je er niet uit? Kom langs in één van onze winkels of neem contact op met onze klantenservice.

Draadloze router Je internetervaring begint bij het plaatsen van de juiste router. Met een router creëer en beheer je je netwerk van bekabelde en draadloze verbindingen.
Draadloze adapter Maak van je bedraad apparaat een WiFi apparaat met behulp van een WiFi USB adapter, of een WiFi-kaart die je in je PC kunt plaatsen.
Switch Sluit eenvoudig extra bekabelde apparaten aan, zonder verlies van snelheid.
Access point Voor
iedereen die WiFi zwakte wil oplossen, of het WiFi bereik wil vergoten binnen- en buitenshuis kan een range extender of access point een oplossing bieden.
Powerline adapter Heb je last van ondoordringbare WiFi zones? En geen zin om gaten te boren en kabels te leggen? Probeer internet via het lichtnet te verspreiden met een set powerline adapters.
NAS Creëer een veilig opslagpunt voor al je video's, foto's en documenten met een NAS Network Attached Storage). Met je persoonlijke cloud kun je overal ter wereld bij je bestanden bekijken, downloaden of streamen.

Wilt u meer informatie over range extenders of hulp bij de keuze van de juiste range extender? Bekijk dan onze range extenders of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Bekijk alle range extenders

Paradigit maakt gebruik van cookies. Hiermee kunt u persoonlijk en gebruiksvriendelijk bij ons winkelen.