Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

BIOS updaten

software

BIOS staat voor Basic Input Output System en is de software  die ervoor zorgt dat een computer op kan starten. Daarnaast zorgt het voor de  communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware. Het BIOS wordt niet  automatisch voorzien van een update, zoals dat voor veel andere onderdelen wel  geldt. Op zich is het ook niet nodig om het BIOS te updaten, zolang alles goed  werkt.

Het updaten van het BIOS gaat over het algemeen pas spelen op het moment  dat u nieuwe hardware hebt geïnstalleerd en de prestaties niet aan de  verwachtingen voldoen. Heeft u bijvoorbeeld een SSD geïnstalleerd, en u bent er  zeker van dat dit correct is gebeurd, maar zijn de prestaties niet veel beter  dan die van de harde schijf waarvoor hij in de plaats kwam, dan kan dit aan het  BIOS liggen. Een update daarvan is in dat soort gevallen een logische eerste  stap.

Uitvoeren BIOS update

Het BIOS updaten is tegenwoordig een stuk eenvoudiger dan  het voorheen was. Bij veel apparaten, die door fabrikanten als geheel geleverd  worden (laptops, maar soms ook desktops), is het updaten van het BIOS vaak niet  meer dan het downloaden van het juiste .exe bestand en dat uitvoeren. Heeft u  zelf een systeem samengesteld, dan kunt u bij de fabrikant van het moederbord  terecht voor de nieuwe versie van het BIOS. Om de update te kunnen uitvoeren,  moet u het bestand op een cd branden of op een USB stick zetten en vervolgens  bij het opstarten naar het BIOS toe gaan. Dit doet u door tijdens het booten  een van de F-toetsen in te drukken. Welke dit is, varieert per merk, maar dat  ziet u tijdens het opstarten in beeld verschijnen.

Het belangrijkste bij het updaten van het BIOS is dat het  exact de juiste is, van precies dat model laptop, desktop of moederbord dat u  heeft. Als u het verkeerde BIOS op uw computer probeert te zetten, dan kan dat  er namelijk toe leiden dat hij onbruikbaar wordt en helemaal niets meer doet.

Wilt u meer informatie over BIOS of hulp bij het updaten ervan? Stel uw vraag in ons Helpcenter of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Maak uw laptop sneller met eenvoudig opschonen

Bekijk alle tips Bekijk alle laptops