Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Windows 10 beter dan ooit

software
windows 10

Na een foutje bij een uitspraak van de directeur van AMD, fabrikant van processors en videokaarten, is de verwachting dat Windows 10 hoogst waarschijnlijk eind juli uitkomt. Wat voor nieuwigheden hebben de mensen bij Microsoft bedacht? Wij nemen u mee in een vlucht langs een aantal belangrijke vernieuwingen. 

Windows 10: één versie voor alle apparaten

Het is een veelgehoorde zin wanneer het over Windows 10 gaat, wat Microsoft betreft in ieder geval. Waar Windows 8 niet altijd even populair ontvangen werd, gaat Microsoft er vanuit dat Windows 10 veel geliefder wordt. Zowel qua uiterlijk alsook onder de motorkap gaat er aardig wat veranderen. Met Windows 10 wordt weer meer rekening gehouden met installatie op apparaten zonder aanraak gevoelig scherm, waar Windows 8 juist meer gericht was op het tegenovergestelde. De Windows 8.1 update bracht weer wat meer balans. Daarnaast kwam er met de 8.1 update ook weer een soort startknop terug, omdat veel gebruikers die toch echt misten.

Wat gaat er dan met Windows 10 veranderen? Onder andere het volgende:

  • De startknop is weer terug van weggeweest, nu met de oude Windows 7 stijl én de nieuwe gekleurde vlakken van Windows 8 in een overzichtelijk menu.
  • Internet Explorer wordt vervangen door een nieuwe browser genaamd Edge. Deze browser zal het bijvoorbeeld mogelijk maken om notities direct op een website te plaatsen en te delen met anderen en biedt een speciale modus, waarmee websites meer lezen als de pagina's van een boek. 
  • Kent u Clippy uit Microsoft Office nog? Nu is er Cortana: een digitale assistent, die je in bepaalde gevallen graag meer informatie over een website of onderwerp wil geven. Handige tips, maar zeker niet zo opdringerig als Clippy kon zijn. 

Wat kunnen we nog meer verwachten van Windows 10?

Een nieuwe extra bescherming tegen door malware veroorzaakte problemen. Het zogenaamde Device Guard controleert nieuwe software op een zogenoemde handtekening. Is deze niet aanwezig of verkeerd, dan wordt de software door Device Guard geblokkeerd en kan deze niet opstarten. Een goed antivirus pakket blijft echter wel zeer sterk aangeraden, of liever gezegd onmisbaar. Ook komen er nieuwe versies van de Mail en Kalender applicaties, welke meer ondersteuning bieden voor synchronisatie met bijvoorbeeld Gmail en Office 365.

Daarnaast heeft Microsoft er nog voor gezorgd dat Apps van Android en Apple (iOS) met heel weinig aanpassingen over zijn te zetten naar Windows 10. Waar de Windows Store nog relatief weinig applicaties en spelletjes kent, moet Windows 10 vrij snel vol staan met populaire spelletjes zoals Flappy Bird of populaire apps als Whatsapp.

Maar ik heb net een Windows 8.1 PC / laptop gekocht?

Dat is mooi, want Windows 10 wordt het eerste jaar gratis als update beschikbaar gesteld voor PC's en laptops met Windows 7 en 8.1. U kunt er dus zelf voor kiezen om de nieuwste versie van Windows op uw apparaat te installeren. Dit gaat in alle waarschijnlijkheid net als de update van Windows 8 naar 8.1 werken. U hoeft in het meest gunstige geval enkel de update uit te voeren en al uw programma's en bestanden kunnen gewoon blijven werken. Er is op dit moment al voorbereidend werk aan de gang met een, nu nog handmatig te installeren, Windows Update (Update KB3035583) voor Windows 7 en 8.1. Deze update zorgt ervoor dat er later meldingen weergegeven kunnen worden, wanneer de Windows 10 update te installeren is.

Windows 10 belooft in ieder geval een verse blik en nieuwe functies, die ons leven nog makkelijker moeten gaan maken. Ook voor tablets met Windows 8.1 en smartphones met Windows 8 Mobile komt Windows 10 gratis beschikbaar. Eén versie voor alle apparaten is het doel, en Windows 10 is goed op weg beter te worden dan Windows 8.1 ooit kan zijn.

Meer weten? Lees ook: Office en Outlook op uw tablet en smartphone

Bekijk alle tipsBekijk Windows Software